„Целуващи се“ кариеси – лечение и профилактика

Междузъбното пространство е често пренебрегвано място от пациентите при провеждане на ежедневната орална хигиена. Четката не може да достигне до страничните повърхности на зъбите и там остава непочистена плака. След време по тези повърхности започват да се развиват кариеси, които в повечето случаи се откриват едва когато се ангажира голяма част от дентина.

Кариозни лезии по медиалната (предната) повърхност на долен 5-ти зъб и по дисталната (задната) повърхност на 4-ти зъб (т. нар. „целуващи се“ кариеси):

„Целуващи се“ кариеси на горен 3-ти и 4-ти зъб:

 

 

 

 

Лечението включва отстраняване на инфектираните зъбни тъкани (кариозната маса) и поставяне на обтурации (пломби). Важно е да се създадат гладки повърхности и плътен междузъбен контакт. В противен случай ще се натрупват хранителни остатъци в тази област, пациентът ще изпитва дискомфорт и ще започнат вторични кариеси.

Възможно ли е да предотвратим развитието на този тип кариеси?

 

Автори: Д-р Биляна Тетерекова, Д-р Нора Дамянова
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар