Възстановяване при фрактура на предни детски зъби – клиничен случай

Травмите на зъбите при децата са едни от най-честите спешни състояния в детската дентална медицина. Те са най-разпространени във възрастта между 1-3 и 7-11 години и са свързани с високата активност на децата през тези периоди, както и с периода на прохождане при по-малките пациенти.

Клиничен случай на дете на 3 години с фрактура на коронката на горните централни резци, получена при падане. Разрушението не е засегнало пулпата (нервните и кръвоносни съдове) на зъбите. Необходимо е да се изградят с фотополимерен материал, за да се възстанови функцията и естетиката. 

При толкова малки деца и при липса на спешност се препоръчва двете зъбчета да се направят в две отделни посещения, за да не се претоварва детето и за да може денталният лекар да изпълни качествено протокола на работа (изолация, възстановяване, полиране). Зъбите са изградени съобразно захапката на детето с цел да се намали рискът от евентуално отчупване при отхапване.

Препоръчва се зъбите да се следят рентгенографски и клинично през първия, третия и шестия месец след удара. Мониторингът е препоръчителен, за да се избегне усложнение в резултат на травмата, което обикновено би настъпило безсимптомно и след време.

Автори: Д-р Василена ИвановаД-р Нора Дамянова
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар