Ортодонтските ритейнъри – потенциален източник на вредни микроби

Ортодонтските ритейнъри са потенциален източник на микроби, ако не се почистват внимателно, предупреждават специалисти от Великобритания. В поредица от изследвания, проведени в Института по дентална медицина UCL Eastman в Лондон, поне 50% от всички изследвани ритейнъри съдържали клетки кандида и стафилококи, както и метицилин – резистентни стафилококи ауреус – бактерии, неподатливи на широкоспектърно лечение, които могат да бъдат фатални за пациенти с компрометиран имунитет.

ортодонтски ритейнър
ортодонтски ритейнър
  • Candida, които се откриват навсякъде по човешкото тяло(кожа), могат да предизвикат инфекции. Осевн всички останали инфекциозни състояния те се свързват и с орална кандидоза. Изследователи сочат, че големия брой болестотворни микроорганизми, открити в ритейнърите, се дължи на лошо почистване, което им позволява да изградят резистентност и така да се разпространят и по други части на устната кухина, като например върху вътрешната страна на бузите и езика. Опастността от зараза е също голяма поради честото сваляне и подмяна на ритейнърите от пациента.

ПРЕПОРЪКИ:

  • старателно миене на ръцете преди и след поставяне на ритейнърите
  • добра дентална хигиена, постигната чрез редовно миене на зъбите, използване на вода за уста

Dental Tribune (май 2011г.)

(Даниел Цимерман, DTI)

 
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар