Счупен преден зъб на дете. Как да го възстановим?

Травмите в областта на детските зъби са сравнително често явление. Те могат да засегнат както временните (млечни) зъби, така и постоянните. Най-често тези травми се получават при падане по време на игра, каране на колело или при малките деца в периода на прохождане (когато движенията са все още несигурни).

Счупванията най-често се получават в областта на горните централни резци, като могат да засегнат само коронката или коронката и корена на зъба, само твърдите зъбни тъкани или и пулпата (кръвоносните и нервните съдове на зъба). Основна цел в тези случаи е зъбът да се възстанови и да се  запази витален (жив). За да бъде възможно това от голямо значение е навреме потърсената помощ от денталния лекар (най-късно до 24 часа след травмата).

Клиничен случай на фрактура на постоянни горни централни резци със засягане на пулпата (вляво) и без засягане (вдясно):

Фрактура
Фрактура
Фрактура
Фрактура

 

 

 

 

Възстановяване на зъбните корони с помощта на изолация и силиконов ключ.

Изолация
Изолация
Въстановени предни зъби
Въстановени предни зъби

 

 

 

 

 

Короните са възстановени, а зъбите са витални (живи). След приключване на лечението е желателно зъбът със засегната пулпа да бъде следен рентгенологично и клинично първия, третия и шестия месец през първата година, а след това веднъж годишно.

Автор: Д-р Нора Дамянова и Д-р Василена Иванова (специализира в сферата на детската дентална медицина)
тел. за връзка: 0899 12 88 52
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар