Профилактика на кариес при деца

Зъбният кариес е най-разпространеното орално заболяване сред децата. Среща се по-често от заболявания като астма и диабет. Често обаче бива пренебрегвано като проблем от страна на родителите. Зъбният кариес може да причини дискомфорт, силни болки, затруднения при хранене както и зъбно-челюстни деформации. Лечението на кариеса и неговите усложнения са стрес за всяко дете. Поради това съвременната дентална медицина има за цел да редуцира и дори предотврати развитието на кариозните заболявания. Това от своя страна ще доведе до намаляване на страха у децата при срещата с денталния лекар.

Кариесът е мултифакторно заболяване. Основните фактори, които участват в инициирането му са:

– Лесноразградими въглехидрати (близалки, вафли, шоколади, газирани напитки, подсладени сокове)
– Микрооргазнизмите, които се намират в зъбната плака
– Качествата на емайла

За да се повлияе процесът е необходима комплексна профилактика:

– Засилена орална хигиена
– Контрол на хранителните навици
– Флуорна профилактика за изграждане на устойчив емайл
– Регулярни профилактични прегледи

Профилактика на кариес
Профилактика на кариес

Зъбната плака е основният рисков фактор, който участва в развитието на кариозния процес. Това налага нейното регулярно отстраняване. Почистването на зъбите трябва да започне още с пробива на първия зъб (с подходящ напръстник). В края на първата годинка е необходимо да се включи четка за зъби. След 3 годишна възраст вече се препоръчва паста за зъби с наличие на флуор (консултирайте се с дентален лекар).

  • Миене на зъбите – два пъти на ден (сутрин и вече)
  • Оптималното време на миене – 3 минути.

Кариесът при децата се развива по-бързо отколкото при възрастните пациенти. Поради тази причина е необходимо да се извършват чести профилактични прегледи (на 3 до 6 месеца) за да може да се диагностицират навреме започналите кариозни процеси.

Профилактика на кариес
Профилактика на кариес

В детско-юношеска възраст децата приемат силно кариесогенни храни. Именно те са източник на храна за микробите в зъбната плака. Отделно голяма част от тези храни са с кашава и лепкава консистенция. Те остават по зъбите и започват процеси на разграждане, което от своя страна допринася за развитието на кариеса. Контролът на хранителните навици при децата е труден, но трябва да започне още в ранна детска възраст.Препоръчително е да се изключат всякакви газирани и изкуствено подсладени напитки, да се увеличи приема на вода и на домашно приготвени сокове. В края на всяко хранене е прпоръчително да се дъвчат дъвки с ксилитол (естествен подсладител).

Съвременната профилактика изисква комплексен и най-вече индивидуален подход към всяко дете. Това налага изработването на индивидуални профилактични програми.
При следващия преглед на вашето дете попитайте вашият лекуващ дентален лекар за индивидуална профилактична програма.

Автор: Д-р Василена Иванова
 
За въпроси:
[email protected]
08970220247
0899128852
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар