Лечение на пулпит при деца (млечен зъб) – клиничен случай
  • Пулпитът представлява възпалителен процес, който засяга пулпата на зъба (кръвоносните и нервните съдове). Основната причина за развитието на пулпитите е нелекуваният кариес, който с времето напредва и достига до пулпата на зъба. Този процес може да е съпроводен с болка или да протича безсимптомно.

Лечението на този тип възпаление е по-различно при децата в сравнение с възрастните. При малките пациенти е необходимо да се спазват максимално стриктно протоколите на лечение. Това е по-трудно постижимо, тъй като децата се изморяват по-бързо и разполагаме с ограничено време. Временните зъби изискват същото внимание и прецизност при лечението, тъй като са необходими за правилното хранене и развитие както на челюстите, така  и на целия организъм.

Лечението на пулпит на временен зъб обикновено се извършва в едно или две посещения.

Кариес на временен зъб

Клиничен случай

Дълбок кариес достигнал до пулпата на зъб 65 (втори временен кътник горе вляво).

В първото посещение се поставя анестезия (упойка) и се почиства кариеса и възпалената пулпа и след това се поставя лекарство и временна пломба. Всичко протича безболезнено и под специална изолация (кофердам), чрез която зъба се изолира от слюнката и може да се осигури максимално качествено лечение.

Изолация с кофердам
Изолация с кофердам
Изолация с кофердам
Изолация с кофердам

 

 

 

 

 

При второто посещение се поставя постоянната обтурация (пломба) отново под изолация с кофердам.

Възстановен временен зъб
Възстановен временен зъб

Резултатът след лечението –  зъбът е възстановен с фотополимерна пломба.

Поставена пломба
Поставена пломба

 

Автор: Д-р Василена Иванова
специализира в сферата на детската дентална медицина
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар