Лечение на периодонтит (гранулом, възпаление около корена на зъба)

Хроничният периапикален периодонтит представлява възпаление на костта около корена на зъба, което най-често възниква вследствие на нелекуван, неекзактно лекуван пулпит или дълбок кариозен процес. Около апекса (върха) на корена на зъба се образува гранулационна тъкан, която се ограничава от съединителнотъканна капсула (т. нар. гранулом). Обикновено протича безсимптомно и се открива като случайна находка на рентгенова снимка.

Пациентът е на 15 години с хроничен периапикален периодонтит на горен ляв страничен резец. Наблюдава се обширна обтурация (пломба) с вторичен кариес под нивото на венеца и проведено ендодонтско лечение. Около корена на зъба се вижда окръглена слаба сянка – гранулом.

По време на лечението, РД
По време на лечението

В първото посещение кореновият канал е проходен под микроскоп, почистена е кариозната лезия и е поставена нова обтурация (пломба). Старата пломба се сменя с цел да не се допусне просмукване на скюнка в ендодонциума (кореновата система на зъба) по време на ендодонтското лечение. В кореновия канал е поставена временна вложка от калциев хидроксид и гутаперков щифт (за ревизия на работната дължина). Калциевият хидроксид има противовъзпалително и антимикробно действие и подпомага оздравителния процес.

След лечението, оздравителен процес
След лечението

След неколкократни ежемесечни промивки и реапликации на калциев хидроксид, на рентгенографията се наблюдава оздравителен процес. Каналът е запълнен с биологично поносима паста и гутаперка. Поставена е обтурация от EverX (материал със стъклени влакна) и конвенционален фотополимер.

След това е направена корона от литиев дисиликат (керамика с високи естетически качества).

 

 

 

 

 

 

Автор: Д-р Биляна Тетерекова
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар