Лечение на кариес при деца – клиничен случай

Временните (млечните) зъби имат няколко особености, които ги различават от постоянните. Твърдите зъбни тъкани при тях са по-тънки, отколкото при постоянните, което позволява на кариеса да напредва много по-бързо. Това налага ранното му откриване чрез редовни профилактични прегледи. Колкото по-навреме се открие един кариозен процес, толкова по- малък е дискомфортът за детето. Лечението на кариеса при децата не се различава много от това при възрастните пациенти. Необходимо е да се спазват същите принципи и протокол на работа. Лечението се извършва под анестезия (упойка) и специална изолация с платно (кофердам).

Клиничен случай на лечение на кариес на дете 11 години:

Кариес на временен кътен зъб

Кариесът е почистен и е поставена изолацията. Кофердамът помага да се осигури качествено изработване на обтурацията (пломбата). Детето е спокойно и приема поставянето на платното като игра.

Възстановен временен кътник
Почистен кариес и поставена изолация

 

 

 

 

 

Автор: Д-р Василена Иванова
специализира в сферата на детската дентална медицина
тел. за връзка: 0899 12 88 52
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар