Кога трябва да заведем детето си за пръв път на зъболекар?

Както многократно сме подчертавали, добрата оралната хигиена, както и редовните профилактични прегледи, са ключът към здравата усмивка. Всеки период от развитието на детето се характеризира със своите особености по отношение  на денталния (зъбния) статус, което налага да се предприемат различни профилактични мерки и орално-хигиенни грижи.

ОРАЛНО-ХИГИЕННИ ГРИЖИ ПРИ РАЗЛИЧНИТЕ ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ:

Кърмачески период

Естеството на хранене, както и липсата на рефлекс за самопочистване през този период, са предпоставка за задръжане на храна. Следователно това налага оралната лигавица (венеца) да се почиства след всяко хранене. Това става с марлен тампон, напоен с разредена кислородна вода, като оралната лигавица се обтрива хубаво. По този начин средата се аерира и не позволява подкиселяване и развитие на така наречената “млечница”.

След поникването на първото зъбче (дори още с пробива) трябва да се започне грижата за него. Могат да се използват специални бебешки четки – напръстници (Tenders,bioXtra baby).

Ранна детска възраст (1-3 г.)

Препоръчително е в края на първата година да бъде първият преглед на детето при денталния лекар. По време на този преглед на родителите се дават насоки относно правилно хранене и почистване на зъбките на детето. И не на последно място, следи се за правилния им пробив. Установява се наличието на вредни навици (смучене на пръсти, дишане през устата), които биха довели до зъбно-челюстни деформации. Периодът до 3 годишна възраст е идеален за отстраняване на тези навици, тъй като тогава се осъществява и саморегулация.

Пастата за зъби не трябва да съдържа флуор до 3 годишна възраст.

Предучилищна възраст (3-6г.)

След 3 годишна възраст трябва да се включи паста за зъби с флуор (500 ppm или 1000 ppm). Миенето на зъбите трябва да бъде 2 пъти дневно (сутрин и вечер). През този период може да се включат конци за междузъбните пространства, както и разтвори за уста след препоръка на денталния лекар.

Училищна възраст (6-12г.)

Децата стават все по-самостоятелни, но родителят трябва да продължава да осъществява контрол и да следи за редовното миене на зъбите. Флуорната паста трябва да бъде с по-високо съдържание от 1450 ppm. Може да се включат всички флуорни средства за профилактика. Използват се конци, а при ортодонтско лечение – и интрадентални четки.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар