Какво представлява силанизирането на детските зъби и кога е необходимо?

Най-разпространеният кариес при постоянните детски зъби е този, който се развива по дъвкателната повърхност на кътните. Причините за това са следните:

  • Постоянните кътници пробиват с особена морфология и изразен релеф, което благоприятства натрупването на плака.
  • Постоянните детски зъби пробиват с по-слабо минерализирани и по-тънки твърди зъбни структури, което обуславя по-бързото напредване на кариозния процес в дълбочина.
  • Лошите орално-хигиенни и хранителни навици в детска възраст са предпоставка плаката да се образува върху зъбните повърхности още по време на пробива на зъбите.

Ранното образуване на плака и трудното й отстраняване от зъбните повърхности през този период води до неизбежното развитие на кариес. При ненавременно лечение и неглижиране на проблема се стига до усложнения, които могат да доведат дори до ранна загуба на основния дъвкателен зъб – първият постоянен молар.

Именно поради тези причини се подчертава значението на профилактичното силанизиране на постоянните молари в детска възраст. То има за цел да „запечата“ и изравни тази релефна повърхност на дъвкателните зъби. По този начин се намалява ретенцията (задържането) на плака и последващото развитие на кариес. Методът се извършва чрез приложението на силанти, които представляват течен смолист материал.

Силанизирането на постоянните кътни зъби при децата е препоръчително да се случи от 2 до 4 години след пробива им. Методът може да се приложи още по време на пробива, тъй като тогава съществува най-голяма опасност от образуване на плака по зъбната повърхност.

 кътник
кътник

Клиничен случай на 8-годишен пациент. Ясно се вижда изразеният релеф на дъвкателната повърхност, който благоприятства натрупването на плака.

Първата стъпка e почистване на дъвкателната повърхност от плаката с четка и паста и тестване за кариес (снимка преди).

Следва изолация с кофердам и поставяне на силант (снимка след). Повърхността на зъба е запълнена и той е вече  предпазен от действието на околната кариесогенна среда.

след
след
преди
преди

 

 

 

 

Процедурата по силанизиране е абсолютно безболезнена и почти не е необходимо използване на „машинки“ .  Навременната профилактика би спестила болката и страха на детето от лечението на кариеса и неговите усложнения.

Автори: Д-р Василена ИвановаД-р Нора Дамянова
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар