Избелване на зъби (в домашни условия)

С времето зъбите потъмняват, особено когато ежедневно консумираме цветни храни и напитки – кафе, чай, червено вино, шоколад, горски плодове и др. Вредните навици като тютюнопушене също пигментират зъбните повърхности. В клинични условия ние можем да премахнем повърхностните оцветявания чрез полиране със сода, но пигментните съединения в дълбочина могат да се отстранят единствено чрез избелване.

Съществуват два вида избелване – клинично (в рамките на едно посещение) и в домашни условия. В нашата практика препоръчваме на пациентите  избелването вкъщи (с индивидуални шини), тъй като е по-щадящо за зъбите и венеца и резултатите са по-дълготрайни.

Избелващите гелове имат способността да проникват в по-дълбоките слоеве на емайла и дентина. Протичат процеси, при които пигментите се разтварят и зъбите изглеждат по-бели. Тази продецура по никакъв начин не уврежда зъбната структура. Възможно е да се появи лека чувствителност, която бързо отшумява (до 2-3 дни). Гелът от системата на Philips Zoom включва в състава си йони, намаляващи чувствителността и обогатяващи структурата на емайла. Пациентът може да избира между дневен и нощен вариант. Дневният гел се нанася за 60 минути, а нощният – за 4 часа.

В първото посещение се взимат отпечатъци от горна и долна челюст и се определя настоящият цвят на зъбите. Във второто посещение пациентът получава своите индивидуални шини (изработени предварително в зъботехническа лаборатория). Лекарят дава подробни указания как се осъществяват избелващите процедури и какви храни и напитки е добре да се ограничат през този период. Обикновено оптималният цвят на зъбите се постига за около 7 до 10 дни.

Клиничен случай:

преди
преди
след
след

 

 

 

 

 

Автори: Д-р Биляна Тетерекова, Д-р Нора Дамянова
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар