Надвенечен (видим) и подвенечен (невидим) зъбен камък. Защо е важно да почистваме редовно зъбен камък и плака?

Зъбният камък (над- и подвенечен) представлява минерализирана зъбна плака. Състои се от неорганична и органична част, която е представена главно от микроорганизми. Посредством зъбния камък тези микроорганизми се задържат дълго време в близост до повърхността на зъбите, което довежда до развитието на кариеси и до възпаление на венеца (гингивит). Това възпаление с времето може да доведе до възпаление на костта и развитието на пародонтит, което да резултира в загуба на зъби.

Премахването на зъбния камък представлява почистване със специални ултразвукови и механични инструменти  и последващо полиране на зъбните повърхности. Полирането може да бъде с четка и паста или система, която работи със силна струя въздух, вода и сода бикарбонат в оптимално отношение. С последната система се почистват както видимите налепи и оцветявания, така и труднодостъпните за почистване места като междузъбните пространства.

Преди почистване
Преди почистване
След почистване и полиране
След почистване и полиране

 

 

 

 

Редовното отстраняване на зъбен камък и плака е от изключително важно значение за превенцията на  пародонталните заболявания, както и за намаляване риска от развитие на кариес.

Интервалът на почистване на зъбен камък е индивидуален за всеки пациент и се преценява от неговия лекуващ дентален лекар. За пациенти, които не страдат от пародонтално заболяване и поддържат добра орална хигиена, е необходимо професионалното почистване на зъбен камък и плака да се извършва на всеки 6 месеца.

Автор: Д-р Василена Иванова
специализира в сферата на детската дентална медицина
тел. за връзка: 0899 12 88 52
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар