Д-р Джанфранко Политано от Bio-Emulation гост на Булмедика/Булдентал

Един от водещите световни специалисти в денталната медицина д-р Джанфранко Политано беше гост-лектор по време на 49-то международно изложение “Булмедика/Булдентал” 2015 в Интер Експо център София. Организатор на събитието, което се състоя на 15 май, бе GC Europe. Съоснователят на влиятелната в Европа група – Bio Emulation – изнесе лекция на тема: „Оригиналната три-ламинарна техника: всеобхватен подход към директните адхезивни възстановявания в постериорната област“.

Той представи теми, свързани с деконтаминация на зъбните повърхности (на оклузалния биофилм, ендодонтските кавитети след обтуриране на кореновите канали, преди циментиране на индиректни възстановявания), които заинтригуваха всичките 230 български лекари по дентална медицина, посетили събитието.

По време на първата част от лекцията беше засегната темата за въздушното абразио и неинвазивния подход при отстраняване на бактериалния биофилм от оклузалните повърхности преди силанизация. Д-р Политано показа свои клинични случаи с успех без да отстранява здрави ТЗТ. Неговият протокол на работа включва изолация с кофердам, въздушно абразио, тристъпкова адхезивна система, течен фотополимер (GC Gaenial Universal Flo с високо съдържание на флуор), глицеринов гел и апикация на GC Tooth Mousse за начална реминерализация. “Беше спомената и ролята на деконтаминацията в ендодонтията след запълване на КК за перфектно почистване на пулпната камера от остатъците от обтурационния материал. Винаги преди окончателно циментиране на индиректни възстановявания той деконтаминира зъбните повъхности, за да премахне остатъците от временен цимент. Обаятелният лектор разказа и за биохимичния анализ на препарацията, който включва определяне дебелината на маргиналните ръбове, наличието на пулпен под, големината на медиодисталния истмус и дебелината на емайла и дентина на запазените туберкули.

Д-р Политано обърна сериозно внимание на т. нар. “Facebook училище”, в което често се публикуват клинични случаи, които събират огромно одобрение, въпреки че може да са изпълнени в разрез с всички правила на денталната медицина, като добави, че дори и естетично добре изпълнените случаи могат да бъдат със съмнителна прогноза, ако не са съобразени с основни принципи и изисквания. Лекторът акцентира и върху двата основни проблема, от които зависи появата на чувствителност при дъвчене след обтуриране – качеството на дентина и качеството на процедурата за хибридизация. Той наблегна на протокола за нанасяне на тристъпковата система за адхезия.

След лекцията д-р Политано проведе практически курс на същата тематика, в който участие взеха 17 дентални лекари. Всеки един от тях имаше възможността да възстанови II клас дефект на молар по съответната три-ламинарна техника след като лекторът я разгада и демонстрира. Тя включва послoйно изграждане на постериорните зъби с дентинтинова маса, транспарент, имитиращ склеротичния слой в дебелина 0,1 мм. (цвят CT (Gradia Direct), TE (Gаenial) – или FT0 (Gradia Lab flow)) и емайлова маса.

Тъй като д-р Политано не успя да покрие всички теми, за които беше споменато в програмата му, той писмено се извини на всички присъстващи и обеща, че на SDM 2015 ще допълни лекцията си. Малко по-късно той написа на организаторите:

“За втори път през живота ми имах удоволствието да бъда в София. Първото ми посещение беше на SDM 2014. Нямам думи да опиша ентусиазма, който усетих сред младите дентални лекари по време моите лекции тук събитие. Впечатлен съм от вниманието, любопитството и демонстрираните знания от всички пръсъстващи. Беше наистина страхотно преживяване в професионален и личен план. Щастлив съм да се върна отново във Вашата прекрасна страна още тази година за SDM 2015. Надявам се искрено да се срещна отново със стари и нови приятели и последователи на нашата идея, наречена Bio Emulation.”

Джанфранко Политано завършва Дентална медицина в университета в Модена, Италия. Понастоящем практикува в една от водещите дентални клиники в света – Студио Калесини в Рим. Той е специалист по адхезивна възстановителна дентална медицина и клинична ендодонтия, бивш преподавател е в университетите в Модена, Сиена и Рим. Активен член на IAED (Италианската Академия за Естетична Стоматология), SIDOC (Италианското общество по възстановителна дентална медицина) и WGPSC (Изследователски клуб топла гутаперча). Д-р Политано e съосновател на Bio Emulation – международна група от лекари по дентална медицина, която има за цел да установи високи естетически стандарти в областта чрез своята дейност. Терминът означава метод за ресторативна дентална медицина за подражаване на естествените зъбни структури, използващи хистоанатомичния подход.

Статията е публикувана  в списание Dental Tribune, юни 2015 г./бр. 6

 
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар