Възстановяване на зъб или екстракция (изваждане)? – клиничен случай
IMG_7537
Преди лечението

В тази статия бих искала да споделя един клиничен случай, който бе труден и много времеемък за мен, а и за пациента.

Става дума за млад мъж на 32 години, който дойде при нас за консултация относно прогнозата на два дъвкателни зъба. Направихме рентгенов и фотостатус и обсъдихме казуса.

В тези случаи обикновено има два варианта – да се запазят зъбите или да се екстрахират (извадят) и да се поставят  импланти.

Вторият подход е радикален. В повечето случаи се опитваме да спасим зъбите, ако това е възможно, разбира се. Така постъпихме и тук след като предварително обсъдихме в детайли плана на лечение и възможностите на пациента, тъй като реално се изисква голяма инвестиция на време, средства, а и не на последно място – мотивация.

Каква беше ситуацията преди началото на лечението?

Горен шести и седми зъб вляво бяха облечени с блок корони, с големи кариозни дефекти под нивото на венеца, девитализирани (умъртвени), с локализиран гингивит в съответната област и нарушено биологично пространство.

 

Какво направихме?

Първо почистистихме зъбния камък и плака и отстранихме хиперплазиралата гингива (венец) в областта. Следващата манипулация извърши мой колега – пародонтологична процедура по удължаване на клиничната корона на първия молар (кътник), тъй като беше нарушено биологичното пространство. В следващото посещение почистихме кариозната маса и изградихме зъбите с фотополимер като успоредно с това започнахме и релечение (прелекуване) на кореновите канали.

След рутинното кореново лечение зъбите бяха завъшени и подготвени за временни корони. Тези корони бяха изработени по индиректен метод в зъботехническа лаборатория – Шереметски Дентал. Пациентът беше с тях три месеца, след което взехме окончателен отпечатък за постоянните конструкции (монолитни циркониеви корони). След пробата и някои корекции относно естетичната част (създаване на склеротични петна и пигментирани фисури) те бяха циментирани постоянно. Както пациентът така и ние останахме доволни от резултата, тъй като успяхме да запазим естествените му зъби. Всичко това разказано накратко отне около 5 месеца.

Тук можете да разгледате галерия със снимки по време на лечението на описания по-горе клиничен случай:

IMG_8362
Определяне на РД
IMG_8461
След кореново лечение
IMG_6520 2
Временни корони
Временни корони
Временни корони
IMG_6519
Възстановени зъбни пънчета
IMG_6605
Снимка на окончателен отпечатък
IMG_6518
Прагово препарирани 26 и 27
IMG_6606 2
Снимка на гипсов модел от ГЧ
IMG_6594
Снимка на постоянни корони
IMG_6603
Снимка на окончателен отпечатък от 26 и 27
IMG_6595
Циркониеви корони на модел
IMG_6599
Снимка на циркониеви корониДентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар