Възстановяване на зъб с овърлей (полукорона) – клиничен случай

В практиката ние се срещаме с много и различни случаи. Необходимо е правилно да поставяме диагнози, да правим прогнози и да избираме най-ефективния начин на лечение.

Това е клиничен случай на зъб, който беше с периапикално възпаление (възпаление около корените на зъба) и лиипса на много здрави зъбни тъкани. Проведохме кореново лечение и изградихме зъба.  Следващата много важна стъпка беше възстановяването на зъба, така че да бъде максимално здрав и защитен по време на дъвкателна фукция.

Съществуват няколко варианта на възстановяване:

  • Обтурация (пломба)
  • Овърлей (полукорона)
  • Обвивна цяла корона

Изборът зависи главно от количеството останали здрави тъкани и от големината на дефекта. В този клиничен случай преценихме, че от зъба няма достатъчно здрави тъкани, за да го възстановим само с пломба. Тъй като това е дъвкателен център решихме да направим по-здраво изграждане с цел намаляване на риска от последващо счупване на зъба.

Избрахме възстановяване с керамичен овърлей. Възможно беше и изработването на цяла обвивна корона. Тогава обаче щяхме да изпилим голяма част от здравите тъкани на зъба и да намалим здравината му. Подходът, който избрахме беше по-щадящ в този случай.

Начална ситуация
Почистен кариес

 

 

 

 

 

Кореново лечение

 

 

 

 

 

Подготовка за овърлей
Керамичен овърлей

 

 

 

 

 

След циментиране
Автори: Д-р Василена Иванова
специализира в сферата на Детската дентална медицина

Д-р Нора Дамянова
специалист по Оперативно зъболечение и Ендодонтия

тел. за връзка: 0899 12 88 52
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар