Може ли да възникне болка в зъбите при гмуркане (scuba diving)? И каква е причината?

 

Напоследък все повече и повече хора изявяват желание да се впуснат в тайнствата на морската флора и фауна. Scuba diving (Self-Contained Underwater Breathing Apparatus) е форма на подводното гмуркане. Това е начинание предназначено за лица, които искат да се спуснат на различна дълбочина под водата с пълно обурудване и професионална екипировка.

Понякога  при гмуркане е възможно да се появи зъбна болка. Основната причина затова е в отговора на тялото към промените в налягането на околната среда под вода. Проблемът е повишеното налягане при навлизане в по-големи дълбочини. Нужда от изравняване на промененото налягане се появава във всички структури на тялото, които са изпълнени с въздух (средно ухо, синуси, кухини в зъбите). С увеличаване на дълбочината при гмуркане, налягането на околната среда за водолаза се увеличава. Обратно, при излизането на повърхността  налягането се намалява и въздухът в кухините започва да се разширява. Докато в средното ухо и синусите налягането може да се изравнява с различни техники от водолаза, то това няма как да се случи в кухината на зъба. Именно при спускане на дълбочина, увеличеното налягане на водната среда компресира въздуха в зъбната кухина, намалява неговия обем, увеличава плътността му и налягането се увеличава. Тъй като водолазът не може да изравявни това налягане, резултатът е поява на дискомфорт и болка в съответния зъб. Терминът за подобна болка в зъбите се нарича “бародонталгия”.

Болка се появява при зъби с кариес, зъби с недобре направени пломби (наличие на кухини между пломбата и зъба), недобре адаптирани корони и мостове, възпалителни процеси, скорошни екстракции (извадени зъби).

Симптоми са: зъбна болка по време на гмуркане и след гмуркане; кървене от венците, фрактуриран зъб (счупен зъб).

При наличие на някой от тези симптоми, гмуркането е препоръчително да се прекрати докато не се открие причината и възстанови съответния зъб. Превенцията от тези неприятни симптоми е регулярно посещение при дентален лекар.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар