Емайлът е изграден от 95-96% неорганична съставка, органична материя и вода. Основният кристал, участващ в изграждането на неговата кристална решетка е ходроксиапатитът.

Емайлът е най-твърдата структура в човешкото тяло. Той покрива дентина и има свойството да пропуска светлината – полупрозрачност.

Когато целостта му се наруши е необходимо тя да се възстанови. Чест повод за посещение на нашата клиника Норадент са проблеми, свързани с дефекти в емайла.

Защо зъбният емайл се разрушава?

  • Повърхностен кариес в емайлова част. Множествени кариеси в областта на шиечната зона на зъбите – в резултат от неподдържане на орална хигиена
  • В резултат от действие на механични дразнители – прекомерни сили при четкане, силно абразивни частици в пасти и др.
  • От някои химични агенти – прекомерен прием на цитрусови плодове, фрешове, газирани подсладени напитки и др.
  • Зъбни дисплазии – неправилно протичащи процеси на структуриране и минерализация, които водят до неговото разрушение
  • Някои заболявания на храносмилателната, нервната система – ГЕРБ (гастро-езофагеално рефлуксна болест – често проявяващи се киселини), булимия (в резултат от често повръщане) и др.
  • Ксеростомия (сухота в устата)
  • Флуороза – тежки фази, свързани с емайлова крехкост и трошливост
  • Рискови фактори – вредни навици като тютюнопушене, прием на алкохол и др.
  • При травма – отчупени части от емайла
  • Други

Как режима на хранене и прием на напитки влияе на зъбния емайл?

Честият на брой междинни хранения, както и постоянният прием на подсладени газирани напитки води до понижаване на киселинността в устната кухина. Това създава благоприятна среда за развитие на микроорганизми и по-висок кариес риск.

Някои специфични напитки с високо киселинно съдържание пък довеждат до т.нар. ерозии по зъбния емайл. Те представляват повърхностни нарушения в структурата му, причинени от химичното действие на киселинния агент.

Хигиенни проблеми и кариес

Основна причина за развитието на кариозен процес е бактериалната среда. Неподдържането на добро ниво на лична орална хигиена, както и нередовното професионално почистване при специалист водят до натрупване на плака и зъбен камък.

Зъбната плака е високо организирана материя от микробни отлагания в органичен матрикс. Тези отлагания се прикрепват към зъбните повърхности и могат да доведат до разрушаване на емайла. Т.е продължителността на контакта между бактериите в зъбния камък и зъбната структура може да доведе до развитието на кариес.

В дентално студио Noradent отделяме достатъчно време в мотивация и обучение на пациентите в ефективни техники за миене на зъбите и използване на допълнителни средства за добра лична орална хигиена – конци за зъби, вода за уста, зъбен душ, междузъбни четки и др.

Методи на възстановяване

Методите за лечение на нарушения зъбен емайл зависят от етиологичния фактор (причината). Развитието на повърхностния кариес на емайла е два вида – обратимо и необратимо.

При обратимото протичане може да се подходи по неинвазивен метод (без машини и борери). Кариозният процес се характеризира с деминерализация. Поради тази причина при обратима кариозна лезия е необходимо да се засилят обратните процеси в емайла, т.е. чрез помощта на реминерализиращи и флуоризиращи медикаменти като Tooth Mousse GC, MI Paste GC и др. Необратимият кариес се третира рутинно с почистване на кариозната маса и поставяне на композитна пломба. При ксеростомия се предписват специални пасти за стимулиране на слюноотделянето.

При случаите с флуороза се включва протетично лечение – директни композитни възстановявания (т.нар. бондинг), фасети, корони и др.

При открито заболяване като ГЕРБ (киселинна регургитация) и булимия се прилага мултидисциплинарен подход.

Как да предотвратим на разрушаването на емайла?

Нашият екип в Noradent препоръчва редовни профилактични прегледи и професионално почистване на интервал от 6 месеца. Регулярните визити са основна част от превенцията и профилактиката в денталната медицина. Екипът в Норадент смята, че навременното посещение при специалист може да реши проблема с минимално инвазивен подход.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.