IRS система за отстраняване на счупен инструмент в кореновия канал

Представям ви един рядко срещан клиничен случай в областта на ендодонтията. Това е дял от денталната медицина, която се занимава с лечението на кореновите канали на зъбите.

Преди лечението на зъб 13
Преди лечението

Защо описвам точно този случай? Защото рядко попадаме на такъв вид сепариран (счупен) инструмнет в кореновия канал на зъб и с такава голяма дължина.

Този случай беше подговен от Д-р Петко Петков и мен (и двамата специалисти в областта на ендодонтията).

Пациентът дойде с оплаквания от горния кучешки зъб вдясно, който преди години е лекуван в Париж, Франция. Беше направена сегментна рентгенография, на която се установи сепариран инструмент (машинна пила) почти по цялата дължина на кореновия канал.

IRS removal system
IRS removal system

Д-р Петков отстрани обтурацията (пломбата) и видя в коронарната трета на канала инструмента. Наложи се да се разшири и освободи пространство около счупената пила, така че поне 2 мм. от нея да са свободни и невклинени в дентина. Това беше направено под микроскоп (ZEISS OPMI pico) със ръчния дрил от системата IRS (Instrument removal system), патентована от Клифърд Ръдъл. След като създадохме достатъчно пространство използвахме релевантната на този дрил микротръбичка с бутало. Захванахме пилата с него и с луксиращи движения и умерена сила успяхме да извадим сепарирания инструмент цял. Кореновият канал беше почистен и обработен механично и химично на дължина 29,5 мм. с ръчни пили, машинен Proglider и Protaper Next – X1, X2 и X3.

След лечението на зъб 13
След лечението

В следващото посещение Д-р Петков обтурира кореновия канал със ситемата за топла кондензация на B&L. С това приключи ендодонтската ни работа по този случай. Следва проследяване на клиничния случай с рентгенова снимка след 6 месеца.

Благодарение на оптимално увеличение, IRS  и работа в екип успяхме успешно да премахнем счупения инструмент и да излекуваме зъба.

Благодаря на Д-р Петков за професионализма и добрия резултат, който постигнахме заедно.

 

Споделете във Facebook:

Оставете коментар