IRS система за отстраняване на счупен инструмент в кореновия канал

Представям ви един рядко срещан клиничен случай в областта на ендодонтията. Това е дял от денталната медицина, която се занимава с лечението на кореновите канали на зъбите.

Преди лечението на зъб 13
Преди лечението

Защо описвам точно този случай? Защото рядко попадаме на такъв вид сепариран (счупен) инструмент в кореновия канал на зъб и с такава голяма дължина.

Този случай беше подговен от Д-р Петко Петков и мен (Д-р Нора Дамянова) (и двамата специалисти в областта на ендодонтията).

Пациентът дойде с оплаквания от горния кучешки зъб вдясно, който преди години е лекуван в Париж, Франция. Беше направена сегментна рентгенография, на която се установи сепариран инструмент (машинна пила) почти по цялата дължина на кореновия канал.

IRS removal system
IRS removal system

Д-р Петков отстрани обтурацията (пломбата) и видя в коронарната трета на канала инструмента. Наложи се да се разшири и освободи пространство около счупената пила, така че поне 2 мм. от нея да са свободни и невклинени в дентина. Това беше направено под микроскоп (ZEISS OPMI pico) с ръчния дрил от системата IRS (Instrument removal system), патентована от Клифърд Ръдъл.

Дентален микроскоп

След като създадохме достатъчно пространство използвахме релевантната на този дрил микротръбичка с бутало. Захванахме пилата с него и с луксиращи движения и умерена сила успяхме да извадим сепарирания инструмент цял. Кореновият канал беше почистен и обработен механично и химично на дължина 29,5 мм. с ръчни пили, машинен Proglider и Protaper Next – X1, X2 и X3.

След лечението на зъб 13
След лечението

В следващото посещение Д-р Петков обтурира кореновия канал със ситемата за топла кондензация на B&L. С това приключи ендодонтската ни работа по този случай. Следва проследяване на клиничния случай с рентгенова снимка след 6 месеца.

Благодарение на оптимално увеличение, IRS  и работа в екип успяхме успешно да премахнем счупения инструмент и да излекуваме зъба.

Благодаря на Д-р Петков за професионализма и добрия резултат, който постигнахме заедно.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар