Тъмни точковидни петна по зъбите на детето – какво са те и нужно ли е да се отстранят?

При една част от децата по зъбните повърхности се забелязват точковидни тъмнокафяви и черни петна. Тези петна трудно биха могли да се отстранят в домашни условия с четка и паста. Но какво представляват те и всъщност необходимо ли е да се премахват? Биха ли могли да причинят кариес или възпаление на венеца?

Тези струпвания от тъмни оцветявания по зъбите на малките пациенти се наричат плака на Пристли. Тя е свързана с излишък на образуващите пигмент бактерии в устата. По-често се среща при деца, отколкото при възрастни. Често при физиологичната смяна на временните (млечните) зъби с постоянните, тези петна изчезват и не се появяват повече.

Предразполагащи фактори за образуването на плака на Пристли могат да бъдат :

  • Наследственост – родител с подобен тип петна като дете
  • Лоша орална хигиена
  • Дисбактериоза и нарушения в храносмилателния тракт – по преценка на денталния лекар, може да се препоръча консултация с педиатър
  • Прием на медикаменти, съдържащи желязо, цинк, мед 

Като цяло този тип оцветявания са основно естетичен проблем, но се препоръчва да се отстранят при профилактично посещение при детски дентален лекар. Това става чрез специални полиращи пасти, в някои случаи и чрез ултразвук по преценка на денталния специалист.

Дете на 5 год. с типичните точковидни тъмни оцветявания
След отстраняването им и полирането на зъбите

 

 

 

Автори: Д-р Василена ИвановаД-р Нора Дамянова
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар