Сепариран инструмент в зъбен канал. Има ли решение?

Пациентът дойде с постоянна болка от зъб в горна челюст. Съобщи, че тази болка се провокира при хранене и понякога дори ирадиира (пренася се) нагоре към слепоочието. Направихме сегментна рентгенова снимка и открихме, че кореновите канали на съответния зъб не са проходени до техния край и има счупен инструмент в единия от тях (зъбът е с два коренови канала).

Изваден сепариран инструмент

Има два варианта при такива случаи – да се извади сепарирания инструмент (с помощта на микроскоп) или да се байпасира (да се мине покрай него и по този начин да се проходи кореновия канал и да се достигне до възпалителния процес).

Кой от двата подхода ще се избере зависи от диагнозата, анатомията на зъба, локацията на счупения фрагмент, каква е дължината му и правилната преценка колко здрави зъбни тъкани трябва да се отнемат.

Инструмент 2мм

 

В този клиничен случай счупеният инструмент беше изваден под микроскоп, кореновите канали бяха проходени и почистени механично и химично и обтурирани (запълнени) окончателно.

Счупен инструмент в КК
Запълнен КК след изваден инструмент

 

 
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар