Изваждане на счупен инструмент от зъб

Този пациент дойде в нашето дентално студио с желание да му изготвим цялостен план на лечение. След клиничен преглед и анализ на рентгенографиите се установи сепариран инструмент в горния десен предкътник. Пациентът не събщи за оплаквания от съответния зъб. Единственото му притеснение беше, че зъбът е с променен цвят. На рентгеновата снимка не се откриха периапикални изменения (възпаление около корена на зъба, т.е. периодонтит).

Планът на лечение включваше премахване на старата обтурация (пломба), ново възстановяване (build-up), кореново релечение и вътрешно избелване на зъба. Част от ендодонтското лечение беше отстраняването на счупената метална пила от кореновия канал. Без тази стъпка нямаше как да се проведе ендогенното избелване.

Счупена пила - 8 мм.
Счупена пила – 8 мм.

Процедурата по изваждане на инструмента се провежда с помощта на увеличение (микроскоп) и специализираната система IRS. Специалистите в Noradent използват изолация с кофердам, улразвукови пили за подготвяне на тъканите около счупения инструмент и IRS системата. Подходът към всеки подобен случай със сепарирано чуждо тяло в коренов канал е индивидуален.

Отстраненият инструмент беше с дължина 8 мм. Последва механично и химично обработване на кореновия канал с ротационната система TruNatomy на Dentsply. Кореновото релечение беше завършено, вътрешното избелване проведено и композитното въстановяване извършено.

 

Автор: Д-р Нора Дамянова
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар