Професионално почистване на налепи по зъбите със системата Air-Flow – първата ми статия в списание Beauty Woman – dental info
Д-р Нора Дамянова на корицата на списание ‘Beauty Woman’ – dental info

Изключително се радвам да споделя моята първа статия, публикувана в списание ‘Beauty Woman’ – dental info. По-долу може да прочетете съдържанието й.

Защо по зъбите ни се появяват кафяво-жълти оцветявания? Кои напитки и храни водят до това? Дали тютюнопушенето променя цвета на зъбите? Как могат да се отстранят тези пигментации и как да се предпазите от тях ще разберете в тази статия.

 

Oт какво се причиняват кафяво-жълтите оцветявания по зъбите?

Приемането на определени храни и напитки, присъствието на вредни навици като тютюнопушенето, както и неправилното четкане на зъбите влияят върху цвета на зъбите. Най-честите напитки, които оцветяват зъбите са кафето, черният чай, червеното вино, някои газирани напитки (колата) и определени фрешове

Д-р Нора Дамянова

(честа консумация на сокове от червено цвекло, тъмни горски плодове и др.) От друга страна, при консумация на много твърди храни, в емайла се получават микродефекти, които обикновено не се забелязват с просто око. В тях се образува място за навлизане на пигменти от храна и напитки. Не бива да се забравя и тютюнопушенето – този вреден навик води до появата на упорити тъмно-кафяви налепи по зъбите. Те са по-често видими по вътрешната страна на зъбите (т. е. откъм езика), но когато се натрупат в по-голямо количество, започват да се появявт и в междузъбните пространства като засягат видимата повърхност. Тези оцветявания трудно (почти невъзможно) могат да се отстраняват с класическото полиране с четка и паста (колкото и абразивна да е тя). Пушачите на пури и лула по-често имат по-големи като обем и по-тъмни като наситеност налепи. Нередовното и неефективно четкане също води до натрупване на плака и зъбен камък, които допълнително променят цвета на зъбите, тъй като задържат пигменти. Могат да са причина и за лох дъх в устата.

Появата на налепи и петна по зъбите понякога е причина някои хора да не се усмихват, да избягват комуникацията с други хора. Това може да доведе до понижаване на самочувствието. За щастие, този проблем е напълно остраним и лесно разрешим.

По какъв начин могат да се отстранят тези оцветявания и колко траен е ефектът?

– За най-добри резултати препоръчвам отстраняването на подобни оцветявания чрез полиране на зъбите със системата Air-Flow. Тази процедура се извършва винаги след премахване на плаката и зъбния камък. Професионалното почистване на зъбите включва отстраняване на бактериалните отлагания и техните продукти (зъбната плака и зъбния камък) с ултразвукови и механични инструменти. То завършва с допълнително полиране на всяка зъбна повърхност с Air-Flow.
Що се отнася до това колко траен е ефектът, това зависи от начина на живот на пациента. Колкото по-малко оцветяващи за зъбите храни и напитки се приемат и колкото повече старание се влага при ежедневното измиване на зъбите, толкова по-малко и по-бавно ще се натрупват налепи.
Отговорността на пациента за поддържане на личната орална хигиена вкъщи е толкова голяма и важна, колкото е и професионалната помощ на денталния лекар. Регулярното миене на зъбите, почистването с конец и използването на вода за уста са ежедневни навици, които трябва да не пропускаме. Пушачите е важно да осъзнават, че този навик е най-основната причина за оцветяването на зъбите им. За тях е препоръчително по-често да се подлагат на професионално почистване на зъбите.

Koлко често препоръчвате професионално почистване на зъбния камък и плака?

– Профилактичното почиставане е препоръчително да се извършва два пъти в година. Това е напълно достатъчен период от време, за да се следи изцяло здравето на зъбите и техния цвят. След полиране с Air-Flow освен, че се освежава цвета на зъбите, се повишава нивото на pH. Така се неутрализира по-голяма част от бактериалната флора в устната кухина и по този начин начин се редуцира риска от развитие на кариес. Допълнителен позитив на процедурата с Air-Flow е дезодориращия ефект на устата. Регулярното поддържане на добра орална хигиена води до намаляване риска от гингивит (възпаление на венците) и други заболявания на пародонта (зъбозадържащия апарат).

Какво представлява почистването със системата Air-Flow? Вредна ли е процедурата за емайла на зъбите?

– Системата за полиране Air-Flow работи със сода бикарбонат, струя вода и въздух в оптимално съотношение. Струята вода под налягане примесена със сода има ефект на избелване, тъй като чрез проникването на частичките сода в микропукнатините на емайла се отстраняват отложените там органични съставки и пигменти. С тази техника се почистват, както видимите налепи и оцветявания, така и труднодостъпните за почистване места като фисури (вдлъбнатини) и интердентални (междузъбни) пространства. Това става без уредът да докосва зъбите. Накрайникът, с който се полира, се насочва под ъгъл от 45 градуса спрямо зъбната повърхност, на отстояние от нея. Преминава се по всички зъбни повърхности (външни, вътрешни и междузъбни). Постигат се отлични резултати без никакво увреждане на зъбите. Това е така, тъй като частичките сода са под формата на микросфери със среден размер 25 µm, които единствено полират емайла без да го надраскват (за разлика от содата за хляб, където кристалчетата са с остри ръбове и надраскват емайла). Пациентът има възможност да избере с какъв вкус да бъде содата, с която ще се полират зъбите (мента, малина, лимон и др.). Резултатът е незабавен – усеща се разлика веднага щом процедурата приключи. Зъбите вече изглеждат по-чисти, по-бели и по-бляскави отвсякога.

Грижете се за здравето на зъбите и се усмихвайте по-често!

 

Статията е публикувана в бр. 44 на списание Beauty Woman.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар