Пародонтит – има ли лечение?

Ежедневно ние, денталните лекари, се сблъскваме с пациенти, страдащи от пародонтит. Много често чуваме от тях, че „пародонтозата” не се лекува. В днешно време има достатъчно доказателства, че това заболяване, правилно лекувано, може да бъде стационирано. 

Рентгенография – клиничен случай 1
Фотоснимка – клиничен случай 1

 

 

 

 

 

Какво представлява пародонтитът?

Пародонтитът е инфекциозно заболяване. Основната причина за неговото възникване и развитие са микроорганизмите, обитаващи устната кухина на човека. Те живеят в съобщества, наречени биофилми или зъбна плака. Последната ги протектира и създава идеални условия за техния растеж и развитие. Бактериите водят до възникване на имунна реакция в макроорганизма, която атакува поддържащите структури на зъба и заобикалящата го кост. Зъбите губят своята опора, разклащат се и впоследствие падат. Освен това възпалението влияе и върху целия организъм (сърдечно- съдова, отделителна система, системни заболявания като
захарен диабет и др. ) Поради тази причина е много важно провеждането на специализирана диагностика и целенасочена терапия.

Кои са рисковите фактори за възникването на пародонтита?

Както по-горе бе споменато, основният рисков фактор за възникването и развититето на пародонтита, е наличието на бактерии. Те влияят върху имунната система на организма, която от своя страна определя пътя на протичане на болестта. Но заедно с плаката при еволюцията на пародонтита могат да участват и други фактори (системни рискови фактори), които променят отговора на имунната система или я увреждат. Такива са:

тютюнопушене
– общи медицински заболявания (захарен диабет)
– хормонални колебания – бременност, климакс
– увеличен стрес и др.
Пациентът би могъл да повлияе някои от тези фактори и по този начин да подобри хода на лечението. Друга голяма група рискови фактори за възникването на пародонталните заболявания са така наречените локални рискови фактори:

зъбна плака и зъбен камък
– недобре изработени обтурации (пломби) и протетични конструкции (свръхконтурирани корони, мостове и др.)
– зъбно-челюстни деформации
– недостатъчно прикрепена или кератинизирана гингива
– неправилно ортодонтско лечение и др.

В какво се състой лечението на това заболяване?

Рентгенография- клиничен случай 2

Лечението на пародонталните заболявания трябва да премине през няколко основни фази, за да се постигне пародонтален успех. Първият етап се нарича инициална или противовъзпалителна терапия. Тя включва няколко посещения за щателно и ефективно почистване на зъбния камък и плака и полиране на цялото съзъбие. Основната цел на инициалната терапия е да успеем да мотивираме и научим пациента как правилно да почиства зъбите си. Успехът на лечението зависи именно от това. На пациентът се препоръчва четка за зъби, специален метод за четкане и допълнителни орални-хигиенни средства (вода за уста,конци, интердентални четки, зъбен душ и др.)

Фотоснимка – клиничен случай 2

След приключването на противовъзпалителната терапия (след 3 – 8 седм.) се прави т. нар. реоценка . Прави се контролна проверка на успеха от пародонталното лечение. Въз основа на резултата пациентът преминава към някоя от следващите фази на лечение – корективна или поддържаща терапия. Корективната фаза основно включва хирургично лечение на пародонталните джобове- различни реективни и регенеративни техники, отстраняване на муко – гингивални проблеми и др.

След успешната терапия на пародонтита рискът от повторната му поява е увеличен за период до края на живота на дентицията (съзъбието). Поради това третата фаза от пародонталното лечение е поддържащата терапия. Тя се извършва през точно определени от денталния лекар интервали от време (най- често на 3-4 мес.). Чрез тези редовни визити може да се разпознае и да бъде лекувана повторнао обостряне на пародонтита. Поддържащата терапия включва професионално почистване на зъбния камък и плака с ултразвук и полиране. Важно е също по време на тези визити да се следи за нивото на лична орална хигиена на пациента.

Стриктното спазване на всички фази на пародонталното лечение от страна на пациента ще доведат до стабилизиране на пародонталното заболяване и  експлоатиране на добре функциониращи и красиви зъби.

Визитка:

Д-р Аника Чолакова – лекар по дентална медицина с насоченост пародонтология.

Работи в дентална клиника “Д-р Иван Чолаков“.    

Телефон за контакти: 088 7794095
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар