Орална хигиена и дентални грижи по време на бременност

Бременността е период, свързан с различни промени, които настъпват в тялото на жената и често  могат да  засегнат оралното им здраве. Те се дължат на промени в хормоналните нива, които най-често се изразявт с възпаление на венеца (т. нар. гингивит при бременни) в устната кухина. Колебанията в нивата на хормоните не са основната причина за появата на това възпаление. Важна роля играят натрупаната плака, резултат от недобра орална хигиена и липса на профилактични посещения при дентален лекар, както и диетата по време на бременността.

Бременните жени много често не посещават зъболекаря си поради страх от това, че денталното лечение е опасно за тях и плода. Денталната профилактика по време на бременност е напълно безопасна, когато се извършва в определен период (втория триместър) и се провежда от специалист. Професионалното почистване на плака значително подобрява състоянието на венеца по време на бременност и намалява дискомфорта при гингивално възпаление.

Заедно с професионалната орална хигиена, бременните жени е необходимо да поддържат добра орална хигиена и вкъщи. Това включва:

  • Миене на зъбите 2 пъти на ден с четка  с мек косъм (soft)
  • Четката трябва да се използва под ъгъл от 45о спрямо зъбите и венеца
  • Препоръчително е да се използват конци за зъби веднъж дневно, както и изплакване с вода за уста
  • Добре е след повръщане при сутрешно гадене да се избягва миенето на зъбите поне час след това, тъй като търкането с четката може да доведе до деминерализацията на емайла. Вместо това се препоръчва изплакване само с вода или вода за уста.

Грижата за оралното здраве по време на бременност е от значение не само за бъдещата майка, но и за детето. Поддържането на ниски нива на бактериална плака води до намаляване на риска майката да предаде кариесогенни бактерии и на детето си.

Автор: Д-р Василена Иванова
специализира в сферата на детската дентална медицина
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар