Нормално ли е да кървят венците по време на миене на зъбите?

Този въпрос задават много от пациентите идващи при нас за първи път. Отговорът е категоричен – не. Не е нормално здравите венци да кървят. За този симптом има причина, която вашия стоматолог трябва да открие. Най-честата причина е възпалението на тъканите на пародонта (гингивити и пародонтити). Това възпаление се индуцира от натрупаните зъбна плака и зъбен камък (бактериални отлагания и техните продукти по зъбните повърхности).

Пациентите най-често се оплакват от кървене на венците по време на миене на зъбите, зачервени и оточни венци, налепи по зъбните повърхности и халитозис (лош дъх). Това смущава социалния им живот, ограничава комуникацията и нарушава естетиката на усмивката. При четкане на зъбите възпалените венци са болезнени и кървят. Поради тези причини пациентите мият зъбите си все по-неефективно, те буквално ги “галят” с четката. Това създава един порочен кръг, в който възпалението персистира и дори се задълбочава.

Други причини, предизвикващи кървене от венците са неподходящи възстановявания (пломби, корони, мостове с по-дълги и отстоящи ръбове), системни заболявания (диабет и др.), прием на някои медикаменти, бременност, пубертет, витаминен дефицит и др. патологични процеси.
Грижете се за усмивката си като редовно посещавате вашия дентален медик за профилактично почистване.

Препоръчвам ви да гледате следното видео:

http://www.checkdent.com/en/videos/bleeding-of-the-gums-228.html

Дентално студио Норадент

1 Коментар

  • Posted 02.02.2014 17:34
    by Radka Ilieva

    Аз много съм доволна от тази паста за зъби- http://kafeganoderma.wordpress.com/products/personal-higiena/pasta-za-zabi/ Има невероятен ефект върху кървящите венци. Помага и при всякакви други наранявания, бактерии и гъбички в устата Пастата е много икономична – една паста се използва около 6-7 месеца. Ще получите ефект още от първата ъубичка. Всеки, на когото съм я препоръчала е останал доволен.

Оставете коментар