Фасети –високоестетичен вариант за затваряне на разстояния между предните зъби – клиничен случай

Керамичните фасети представляват изключителни тънки, естетични, здрави, индивидуално изработени възстановявания, които се залепват по предната повърхност на зъбите. Посредством фасети се постига по-естетична и хармонична усмивка, която е изцяло съобразена с индивидуалностите характеристики на пациента, както и с неговите желания.

Именно това, че се изработват изключително тънки като люспи, прилепващи по зъбната повърхност, позволява минимално изпиляване на здрави зъбни тъкани, което е и едно от предимствата им пред други видове възстановявания. 

Керамичните фасети не променят цвета и блясъка си във времето, което ги прави изключително дълготрайни и като цяло по-добър избор пред фотополимерните фасети или т. нар. бондинг.

Подходящи са в следните случаи:

  • За корекции на формата, размера и цвета на зъбите;
  • При нарушения в структурата на зъбите (ерозии, флуороза , хипоплазии и други);
  • За корекции в позицията на зъбите (в случаите, когато е възможно и когато ортодонтското лечение не е прието като вариант от пациента);
  • При наличие на големи дефекти на зъбите (като пломби и кариеси);
  • За затваряне на разстояния между зъбите (при микродонтия, хиподонтия (липсващи зъби)и др.)

Стъпка по стъпка протокол на създаване на нова усмивка чрез порцеланови фасети:

Обстоен преглед и консултация с пациента. Обсъждане на желанията и притесненията му, както и на възможностите за лечение с фасети.

Пациентът има желание за корекция на формата, позицията и цвета на зъбите си. Основното му притеснение е наличието на разстояния между предните зъби (треми и диастема).

След обсъждане с пациента на вариантите за лечение, се прави подробна фотодокументация, взимат се отпечатъци от горна и долна челюст и се изпращат в зъботехническа лаборатория за анализ и изработване на проект (wax-up) на бъдещата нова усмивка.

Преди
Преди

 

В следващото посещение се обсъжда проектът, изработен от зъботехника. Пациентът активно участва в процеса на лечение. Коментират се цвета на бъдещите фасети, формата, дължината. Когато пациентът се одобри, този проект се пренася в устата (mock-up) посредством временен материал. Този етап е необходим, за да може пациентът да има достатъчно време да прецени какви корекции би искал в бъдещите фасети.

След като са изпълнени предходните стъпки следва подготовка на зъбите за фасети. Изпилява се минимално от зъбните тъкани и се взимат отпечатъци.

Пациентът си тръгва от кабинета с временни фасети, докато постоянните бъдат изработени.

Следва фиксиране и финално полиране на фасетите .

След
След

Снимки непосредстено след циментирането.

Автори: Д-р Нора Дамянова, Д-р Василена Иванова
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар