Как да се предпазим от появата на пародонтални заболявания (гингивит и пародонтит)?

Кървенето от венеца не е нещо нормално и обикновено това е знак за болестно състояние. То може да се прояви като наличие на кръв в слюнката при миене на зъбите, което най-често е признак за гингивит (възпаление на венците – лечимо заболяване). Въпреки това гигивитът може да е индикатор за по-дълбок проблем наречен пародонтит, причиняващ загуба на зъби и засягащ целия организъм. Пародонталните заболявания са предотвратими и лечението е достатъчно ефективно, за да доведе до запазване на съзъбието за цял живот.

Как да се предпазим от тези заболявания?

  •  Най-ефективното нещо, което може да направите, за да се предпазите от гингивит и пародонтит, е да премахвате бактериалната плака от зъбите чрез тяхното миене. Необходимо е вашият дентален екип да ви демонстрира специфични техники за четкане на зъбите. Техните професионални насоки са много важни.
  •  Механичните и електрическите четки са еднакво ефективни. Моето лично мнение е, че мануалните са за предпочитане, тъй като пациентът е по-мотивиран и не става мързелив.
  • За предпочитане е да използвате четка с малка глава, с меки или средно меки косми.
  • Трябва да миете зъбите си два пъти на ден: най-добре преди закуска (или след, ако искате да премахнете хранителните остатъци от зъбите) и преди лягане.
  • Ако имате здрави венци и искате да се предпазите от появата на гингивит, тогава 2 минути за миене на зъбите са достатъчни. Но ако имате пародонтално заболяване това би било недостатъчно време.
  • Всекидневното почистване между зъбите (т.нар. междузъбни пространства) чрез специални интердентални четки е основно при лечение и превенция на венечните заболявания. Използването на конец има по-малко значение, с изключение на случаите, в които междузъбните пространства са прекалено тесни за интердентални четки.
  • Вашият зъболекар трябва да ви препоръча правилния вид и размер междузъбна четка. В някои случаи е възможно да имате нужда от няколко различни размера четки за почистване на всички зъби.
  • Изключително важно е да ви бъде показано как точно се използват междузъбните четки.
  • Използването на вода за уста може да помогне при лечение на гингивит, но тя НЕ е заместител на механичното отстраняване на плаката.
  • Важно е вашият зъболекар да оцветява зъбите ви при всяка визита, за да идентифицира областите, които пропускате или не почиствате достатъчно добре с цел постигане на перфектна лична орална хигиена.
Пациент с плак-индуциран гингивит
Пациент с плак-индуциран гингивит
1 седмица след лечението
! седмица след лечението

Визитка:

Д-р Аника Чолакова – лекар по дентална медицина с насоченост пародонтология. Работи в дентална клиника “Д-р Иван Чолаков“, адрес: гр. София, ул. 6-ти септември 4, ет. 5  
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар