Как да възстановим зъб минимално инвазивно?

Със следващия клиничен случай бих искала да споделя моята философия в лечението на пациентите. И тя е – щадене на здравите зъбни тъкани или минималната инвазия .

Фотополимерен овърлей
Фотополимерен овърлей

Клиничен случай:

Пациентът съобщи за болка в горния кътник, провокираща се при хранене. След снетата анамнеза установих, че съответният зъб е бил девитализиран (умъртвен) преди една година. Рентгеновата снимка показа недобро лечение на кореновите канали. Следователно наложи се прелекуване. След релечението симптомите напълно отшумяха.

В този клиничен случай имаше достататъчно запазена зъбна тъкан, но на някои места разрушението беше много дълбоко и дори обхващаше контакта със съседния зъб.

Тук дойде и въпросът – как да възстановя излекувания зъб?

Вариантите са няколко:

– Първият е да се изпили зъбът и да се направи класическа обвивна корона. Не избрах този вариант, тъй като е твърде агресивен. Трябваше да се изпили много здрава зъбна тъкан, за да се направи адекватна препарация за цяла обвивна корона.

– Вторият е да се направи директна обтурация (пломба). Не предпочетох и този вариант, тъй като съществува риск зъбът да се счупи по време на хранене.

– Третият вариант е да се направи цялостно индиректно покритие от фотополимерен материал (овърлей). Необходимо е да се покрие цялата дъвкателна повърхност на зъба с материал (туберкулно покритие). Взех решение да направя точно това.

Какви са предимствата на този избор пред останалите варианти?

Първо зъбът се изпилява минимално инвазивно, т.е. отнема се само кариозната (нездравата) тъкан без да се отстранява от здравата зъбна тъкан.

На фотоснимките по-долу се наблюдава изключително тънка конструкция. Това обаче не е проблем, тъй като овърлеят укрепва зъба и го прави достатъчно стабилен и надежден във времето. И не на последно място трябва да спомена високата естетика и плътност на контактите със съседните зъби, дело на добра зъботехническа работа (зъботехник Стефан Петров).

Задачата ми беше изпълнена и философията ми – спазена.

Преди лечение
Преди лечение
Циментиране на овърлей
Циментиране на овърлей
След лечението
След лечението

Визитка:

Д-р Ася Петрова – лекар по дентална медицина с насоченост протетика и естетични възстановявания.

.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар