Какво представляват фасетите?

Много пациенти се интересуват от приложението на фасетите. Някои от тях дори не искат да знаят за индикациите им за поставяне, а просто искат да имат фасети. Като че ли част от пациентите го приемат за мода и искат да са в крак с най-новото. Но дали на всеки един от тях това е необходимо?

Какво всъщност представляват фасетите?

Фасетите представляват много фини и тънки люспи, които покриват предната част на зъбите. Те се изработват от керамика и точно поради тази причина са много естетични и изглеждат изключително естествено. По отношение на цвят, форма и блясък фасетите могат да повтарят изцяло естествения зъб без дори никой да забележи разлика, защото такава просто няма да има.

Показания за поставяне на фасети:
  • променен цвят на зъбите (резултат от травма, умъртрвяване на зъб, незадоволителен цвят на зъбите, дисплазия – неправилно структуриране и минерализация на емайла и дентина)
  • прекалено големи дефекти на зъбите (пломби и кариеси)
  • аномалии във формата и позицията на зъбите, треми и диастеми (разстояние между зъбите), зъбна абразия (изтриване на зъбите).

Противопоказания са скърцането и стискане със зъби (за което ще напиша отделна статия скоро).

Има пациенти, които нямат нито едно от горните показания имат напълно здрави и добре поддържани зъби, но от суета желаят корекция с фасети. Това е разбираемо и напълно естествено. Единственото съображение и съвет от моя страна би бил това да се прави с минимално изпиляване (отнемане от естествения емайл) на зъбите.

Изработването на фасетите се състои от няколко посещения. В първото се взима отпечатък от горна и долна челюст и се изпраща в зъботехничекста лаборатория за моделаж. В следващото посещение се прави т. нар. mock up (бъдещия изглед на фасетите в устата на пациента с цел одобрение или корекции). След това зъбите се изпиляват минимално или дори може изобщо да не се изпиляват според индикациите, взимат се отпечатъци и се изработват временни фасети. В последното посещение готовите фасети се пробват и циментират след като пациента е одобрил визията си.

Поставянето на фасети може да промени не само усмивката, но и самочувствието на всеки, имащ нужда от тях. Фасетите не променят цвета си с времето, те единствено изискват редовни профилактични прегледи и професионално почистване. Препоръчително е да се изработи шина, която се носи през нощта с цел предпазване от вредни (и често неволеви) навици като стискане със зъби при дълбок сън.

Ето пример за mock-up фасети на мой пациент. В този клиничен случай дори не се налага изпиляване на латералните резци, тъй като са лингвално инклинирани (т.е. вторите зъби са наклонени навътре към устната кухина и нормалната им форма ще се възстанови единствено и само чрез поставянето на фасетите). Така емайлът се запазва максимално, което е и най-добре за пациента.

Фасети
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар