Какво е зъбна флуороза? Превенция и лечение

Флуорозата е дефект на твърдите зъбни тъкани, дължащ се на прием на флуор в дози, които са по-високи от оптималните. Обикновено флуорозата се получава при редовен прием на минерална вода с количество на флуора над 1.5мг/л, особено когато този прием е съчетан с друг вид флуорна профилактика. Зъбна флуороза може да се развие само в периода на изграждане на зъбите преди техния пробив. Следователно с най-голям риск от развитие на флуороза са децата до 8 годишна възраст.
 
Най-леките форми се изразяват с бели тебеширени петна по зъбните повърхности. При по-тежките форми се наблюдава увеличена порьозност на емайла, трошливост и поява на кафеникави петна.

Зъбната флуороза се получава  само в случаите на системен прием на непрецезирани дози на флуор в периода на формиране на зъбите.  Не е необходимо да се избягва флуорната профилактика поради страха от  развитие на флуороза. Флуорният йон има свойството да замества хидроксилните групи в апатитните кристали на кристалната решетка на емайла. По този начин се образува флуорапатит, който е значително по-резистентен срещу киселинните атаки. Прием на флуор, с цел превенция на кариозно заболяване, трябва да се предприеме само и единствено след прецезиране на приеманото количество флуор във водата и други източници. Това може да изчисли вашия дентален лекар.

Лека форма на флуороза
Лека форма на флуороза

 

 

 
 
 
 

Според Европейската Асоциация по Обществено Дентално Здраве флуорната профилактика може да започне след 6 месечна възраст до 3 годишна възраст като приемът на флуор трябва да е до 0.25 мг. флуорид дневно и то в райони, в които водата не е флуорирана. След 3 годишна възраст е препоръчително да се включи паста за зъби с 500 ppm флуор, като използваното количество е с големина на грахово зърно. Не е препоръчително да се използват разтвори за жабурене с флуор, без това да е изрично предписано от лекуващия дентален лекар. Всякаква друга форма на флуорна профилактика (лакове, гелове, разтвори и др.) се назначава от стоматолога само ако прецени, че детето Ви е с висок риск от развитие на кариес.

Тежка форма на флуороза
Тежка форма на флуороза

 

 

 

 

 

Лечението на зъбната флуороза зависи от тежестта на развитие. Може да се предприеме реминерализация при леките форми, директно композитно изграждане (bonding) или възстановяване с порцеланови фасети при по-тежките форми.

Автор: Д-р Василена Иванова
 
 
За въпроси:
[email protected]
08970220247
0899128852
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар