Индирекно възтановяване от литиев дисиликат в зоната на усмивката

Пациентът дойде с оплаквания от задържане на храна в областта на петия горен зъб вляво. Диагностицирах кавитиран кариес в съответния зъб. След почистване на кариозната маса установих, че дефектът е твърде голям за изработване на директна обтурация (пломба) в същото посещение. В този случай прецених, че е най-добре да направя индиректно възстановяване от литиев дисиликат (прескерамика LS2) поради една основна причина.  И тя е, че възможността да създам плътен контакт със съседния зъб при толкова голям дефект е несигурна. А ако контактът между зъбите не е достатъчно плътен тогава би следвало на съответното място да се събира храна. Това би довело до развие на вторичен кариес, кариес на съседния зъб или пародонтален проблем в областта.

Литиево-дисиликатната прескерамика съчетава както отлични физични, така и естетични качества. Тя е биопоносима и притежава качества като здравина, устойчивост на износване, добра полируемост и непроменяем цвят.

При този клиничен случай са необходими две посещения. В първото зъбът се почиства от кариозната маса и се препарира (подготвя) за отпечатък. В същото посещение се определя цвят, който да е съответен на естествените зъби. Отпечатъкът се изпраща в зъботехническата лаборатория и там се изработва тази индиректна пломба. Във второто посещение зъбът се изолира с кофердам и керамичното възстановяване се циментира адхезивно.

Временна пломба
IMG_9543
Препарация и изолация

 

 

 

 

 

 

След циментиране
След циментиранеДентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар