Здравите венци – свързани със здрави бели дробове

Скъпи читатели, тук ще Ви запозная с интересен факт, на който попаднах случайно.

Според проучване, публикувано в Journal of Periodontology поддържането на пародонталното здраве може да допринася за здрава респираторна система.

Ново изследване показва, че пародонталните заболявания могат да увеличат риска от респираторни инфекции като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и пневмония.

Инфекциите се развиват, когато бактериите от горната част на гърлото се вдишат към по-долните части на респираторния тракт. Изследователи подозират, че наличието на орални патогени, свързани с пародонтита, може да увеличава риска от рaзвитие или изостряне на респираторни заболявания.

Доналд С. Клем, DDS, президент на Американската академия по пародонтология подчертава важността на рутинната орална хигиена като помощно средство за профилактика на пародонталните заболявания – ежедневно миене на зъбите, почистване с конци за зъби и професионална орална хигиена.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар