Защо трябва да ходим на профилактично почистване на зъбна плака и зъбен камък?

IMG_dd1119 Много пациенти споделят, че нямат и не натрупват зъбен камък и нямат нужда от почистване. При преглед по повод на друго оплакване обаче се оказва, че имат не само зъбна плака, а и зъбен камък. И зъбната плака и зъбният камък трябва да се отстраняват регулярно.

Периодът от време, през който пациентът идва на профилактично почистване е ориентировъчно 6 месеца, но може да бъде и индувидуален. Поради тази причина и самото почистване се нарича профилактично, т.е. не е необходимо пациентът да чака с години докато се почуства дискомфортно.

Какво е зъбната плака?

Това е високо организирана и структурирана материя от бактериални отлагания в органичен матрикс, натрупани и здраво прикрепени върху зъбните повърхности. Зъбният камък е калцифицирана маса, индуцирана от зъбната плака.

Профилактичното почистване предпазва от развитието на заболявания като гингивит (възпаление на венците) и пародонтит (възпаление на пародонта – зъбозадържащите структури). Проявят ли се тези заболявания може да се достигне до сериозни последствия (включително и загуба на зъби).

Профилактичното почистване включва отстраняване на бактериалните отлагания и техните продукти (зъбната плака и зъбния камък) от всяка зъбна повърхност с ултразвукови и механични инструменти и полиране с четка и паста.
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар