Ендодонтско лечение – случай за обтуриране по метода на топла кондензация с B&L Biotech
Преди лечението

Това е един случай, който завърших вчера. Този пациент дойде при мен с оплаквания от подвижност на първия кътник долу вляво. На рентгеновата снимка, която той донесе се видя лято щифтово изграждане с циментирани заедно с него няколко завинтващи се щифтове.

Свалих короната и това метално изграждане. Много внимателно след това отстраних oще 4 малки метални завинтващи се щифтчета, които бяха циментирани във всички посоки по пода на пулпната камера, не по посока на КК. След остраняването на единия от тях открих перфорация на пода на пулпната камера (комуникация на ендодонта на зъба с периодонциума). Почистих наличната кариозна маса и направих pre-endodontic build-up (временно околовръстно изграждане на зъба с фотополимер). Много трудно открих орифициумите на кореновите канали, тъй като не бяха на очакваните анатомични места.

Освен това като случайна находка открих, че съседния зъб (втория молар) е с тауродонтизъм. Поради тези причини имах подозрения, че зъбът или е ротиран на 180 градуса, или също има някаква аномалия в анатомята на ендодонта. Разпитах пациента относно зъба, дали преди да бъде облечен в корона е бил “завъртян” (ротиран). Предвид спецификата на въпроса, той не можа да ми отговори.

След обтуриране с B&L SuperEndo apha/beta
Определяне на РД с гута щифтове

И така с или без отговор продължих лечението 🙂 Поставих гутаперкови щифтове във вероятните КК (кореновите канали) и назначих сегментна рентгенова снимка за верификация. В следващото посещение определих окончателната работна дължина на КК и ги обработих със Protaper Next. Преди запълването обработих КК химично с натриев хипохлорит и лимонена киселина и след това се направих дълбока дезинфекция с озон (апарат Prozone W&H) със специален ендо накрайник. След това обтурирах (запълних) КК със системата на B&L Biotech – SuperEndo alpha и beta (техника за запълване – continuous wave condensation).

Направих контролна рентгенова снимка след запълването и обтурирах с everX Posterior GC (композит със стъклени влакна) и конвенционален композит.
И зъбът вече е готов да бъде протезиран с корона 🙂
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар