Едноетапно възстановяване на счупен зъб с имплант

Счупването на зъб е една от най-неприятните диагнози в нашата практика. За съжаление много често прогнозата е лоша, т.е. зъбът не може да бъде запазен. Точно такъв е клиничният случай, който ще представим.

Пациентът дойде в кабинета по спешност след фрактуриране (счупване) на зъб. Оплакванията бяха свързани със затруднено хранене, дискомфорт и най-вече липса на естетика при усмивка.

Фрактуриран зъб

След проведения клиничен преглед и назначените рентгенографии установихме липса на цялата корона на горен ляв четвърти зъб, вторичен кариес и хронично възпаление около корена.

Направихме допълнително 3D (скенер) изследване, което потвърди диагнозата. Обсъдихме с пациента алтернативите за лечение. Възможностите бяха възстановяване чрез мостова конструкция (мост) или заместване на фрактурирания зъб с имплант. След като информирахме за негативите при изработката на мост, свързани с изпиляването на двата съседни витални (живи) зъби, с пациента взехме решение да екстрахираме (извадим) зъба и имедиатно (едноетапно) да поставим имплант и временна корона.

В първото планирано посещение под локална анестезия беше изваден атравматично фрактурираният зъб. Възпалените тъкани около корена бяха почистени. В оформената ложа поставихме имплант, с подходяща дължина и диаметър, който предварително беше планиран и избран, с помощта на 3D изследването. Взехме отпечатък за предварителна (временна) корона веднага след поставянето на импланта.

След екстракция
Поставен имплант

 

 

 

Във второто посещение (на следващия ден) фиксирахме временната корона и направихме контролна ренгенорафия. Пациентът си тръгна от кабинета щастлив и усмихнат.

 
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар