Можем ли да запазим зъба витален (жив)? Биологично лечение на дълбок кариес

Кариесът е хронично заболяване и често протича безсимптомно. Пациентите обикновено се обръщат към дентален лекар, когато кариозният процес е напреднал и се характеризира с болка или кавитация (липсваща част от зъба). Това обикновено говори за непосредствена близост или ангажиране на пулпата на зъба (нервните и кръвоносните  съдове). В миналото единствената възможност за лечение на такива кариозни процеси, е била девитализацията (умъртвяването) на зъба.

пулпна тъкан
пулпна тъкан

На тази снимка е заснета част от пулпната тъкан на кътен зъб, при който тя е била екстирпирана (отстранена) и биологично лечение е било невъзможно да се проведе.

Съвременната дентална медицина позволява приложението на различни методи (биологични) и средства, които имат за цел да запазят виталитета (живота) на зъба в случаите на дълбоки кариозни лезии, достигнали до пулпата.

От значение за успеха на процедурата са редица клинични признаци (характер на болката, продължителност, провокиране от различни дразнители и др.), стерилност на оперативното поле (изолация с платно), вид на използвания материал, възраст и здравословно състояние на пациента, добра орална хигиена и др.

преди
преди

Клиничен случай (инициална ситуация):

 • Млад пациент с кариес на горен десен първи кътник без симптоматика.
 • След поставена локална упойка следва почистване на кариозната лезия.

 

 • по време
  по време

  След  почистване на каризната лезия под изолация (кофердам) се установи комуникация с пулпата.

 • Следва дезинфекция и амплициране на подходящ покривен материал, който да стимулира регенеративните възможности на пулпата.

 

 

 • по време
  по време

  Снимка след поставяне на материала на мястото на комуникацията.

 

 • Снимка след окончателното завършване на зъба. Техниката на биологично лечение е едносеансова манипулация. След нея е препоръчително зъбът да се следи клинично и рентгенографски на определен период от време – 3, 6, 12 месеца и след това веднъж годишно.

 

след
след

 

Автори: Д-р Василена ИвановаД-р Нора Дамянова
Дентално студио НорадентЗа контакт с нас и записване на час за консултация: тел. 0899128852. Ако имате снимки от предходно лечение (или друга документация), моля приложете ги към email съобщението.

Оставете коментар